Ziua Europeana a Protectiei Datelor – 14.123 de cauze inregistrate la Parchetele din Romania avand ca obiect falsul privind identitatea

Post 40 of 56

 

Ziua Europeana a Protectiei Datelor 

 14.123 de cauze inregistrate la Parchetele din Romania avand ca obiect falsul privind identitatea

 

Astazi, 28 ianuarie 2014, statele membre ale Uniunii Europene celebreaza Ziua Europeana a Protectiei Datelor. Cu aceasta ocazie, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons isi exprima intreaga consideratie fata de acest prilej de reconstientizare a importantei dreptului la viata privata si a dreptului la protectia datelor personale.

Adoptarea, pe data de 28 ianuarie 1981, la Strasbourg, a Conventiei nr. 108 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea automata a datelor cu caracter personal, a reprezentat un mijloc de asigurare a protectiei vietii private a persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice sau entitatile private.

Ziua Europeana a Protectiei Datelor constituie un mijloc util de a aduce in atentia cetatenilor europeni importanta protectiei datelor, aceasta fiind vitala pentru asigurarea unui echilibru intre viata privata si libera circulatie a datelor personale. In contextul actual, in care societatea informationala este in continua dezvoltare, mijloacele de comunicare diversificandu-se de la o zi la alta, utilizarea fara drept a datelor personale devine din ce in ce mai frecventa.

In acest sens, A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons, in parteneriat cu Asociatia ADICONSUM din Italia, deruleaza, prin Programul Uniunii Europene de Prevenire si Lupta Impotriva Crimei –Comisia Europeana – Directoratul General Afaceri Intern, proiectul European MEisMINE – www.furtdeidentitate.rowww.identitytheftobservatory.eu, care are ca obiectiv reducerea cazurilor de furt de identitate si popularizarea drepturilor consumatorilor cu privire la protectia datelor cu caracter personal.

In cadrul acestui proiect, A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons a realizat in cursul lunii ianuarie 2014 un studiu national referitor la infractiunea de fals privind identitatea, care vizeaza urmatoarele:

a)       Dosarele inregistrate pe rolul instantelor de judecata din intreaga tara avand ca obiect falsul privind identitatea (perioada 2005 – 2014);

b)        Cauzele inregistrate la Parchetele de pe teritoriul Romaniei, avand ca obiect falsul privind identitatea (perioada 2007 – 2013).

Studiul a relevat faptul ca in perioada mai sus mentionata au fost inregistrate, la nivelul Parchetelor din intreaga tara, 14.123 de cauze avand ca obiect infractiuni privind identitatea, din care numai 5116 au fost solutionate.

studiu_falsul_privind_identitatea_parchete_din_Romania_2007_-_2013 - InfoCons - Protectia Consumatorilor

Conform studiului mai sus mentionat, judetul Arad a inregistrat cele mai multe actiuni introduse in instanta avand ca obiect – falsul privind identitatea, si anume 515 cazuri, in timp ce la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad au fost inregistrate 2245 de cauze cu acest obiect.

analiza_comparativa_dosare_inregistrate_pe_rolul_tribunalelelor_falsul_privind_identitatea - InfoCons - Protectia Consumatorilor

De asemenea, in perioada vizata, judetul Covasna nu a inregistrat niciun dosar pe rolul instantelor avand ca obiect falsul privind identitatea, in timp ce la Parchetul de pe langa Tribunalul Covasna s-a inregistrat un numar de 15 cauze cu acest obiect.

Ca urmare a realizarii acestui studiu,   a reiesit faptul ca, in perioada 2005 – 2014, in cadrul instantelor de judecata, s-au inregistrat 1170 de cazuri la nivel national, avand ca obiect falsul privind identitatea, infractiune prevazuta in art. 293 din Codul Penal.

Dosarele avand ca obiect falsul privind identitatea includ dosarele aflate pe rolul Curtilor de Apel, Tribunalelor si Judecatoriilor din intreaga tara, astfel:

a)     Curti de Apel – 120 dosare;

b)     Tribunale – 144 dosare;

c)      Judecatorii – 897 dosare.

analiza_comparativa_a_cauzelor_inregistrate_la_parchetele_din_Romania_furtul_de_identitate - InfoCons - Protectia Consumatorilor

Pentru mai multe informatii cu privire la datele referitoare la acest studiu, puteti accesa adresele de web: www.protectia-consumatorilor.ro si www.furtdeidentitate.ro.

Cu prilejul Zilei Europene a Protectiei Datelor, A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons felicita demersurile realizate de toate partile implicate in aceasta initiativa, care vin in sprijinul cetatenilor europeni pentru a-i ajuta sa constientizeze cat de important este felul in care datele personale sunt colectate si procesate, tinand cont de iminenta amenintare a vietii private in contextul evolutiilor tehnologice!

Social share:

MENU
Translate »