Protejați-vă

  • Nu trimiteți niciodată bani sau detalii catre personale pe care nu le cunoasteti.
  • Dacă primiți un apel de la banca dvs. sau orice altă organizație, nu oferiti personal detaliile, în schimb cereti numele lor și un număr de contact. Consultați-vă cu organizația în cauză înainte de a suna înapoi. Nu vă bazați niciodată pe un număr prevăzut într-un e-mail sau faceți clic pe link-ul furnizat. Informatiile de contact pot fi gasite pe internet, pe spatele cardului sau la ATM-uri.
  • Dacă primiți o cerere de la un prieten sau membru de familie în timp ce în vacanță vă cere să transferați bani pentru a va contacta sau pentru cheltuieli validati inainte informatia primita.
  • Verificati in mod regulat cardul de credit și / sau extrase de cont pentru a va asigura că sunt detectate tranzacțiile suspecte.
  • Distruge toate documentele care conțin informații personale, cum ar fi cererile de card de credit și extrasele de cont.
  • Contactati direct site-urile de care sunteti interesati (ex: site-urile bancilor) si nu dati click pe link-urile din e-mail-uri.

 

  • Întotdeauna verificati ofertele si comunicarile pentru a va asigura ca sunt autentice.

Nu oferi niciodata prea multe informatii personale pe retelele sociale
Tentatia este mare, cand vine vorba despre retelele de socializare, precum ultra-faimosul Facebook. Insa, pentru a nu risca, evita sa treci detalii importante despre tine in profilul personal de pe un astfel de site – adresa completa, CNP-ul sau data nasterii, printre altele -, intrucat hotii pot profita de prezenta lor pentru a-ti fura identitatea. De asemenea, este important sa fii retinut si cand vine vorba despre informatiile pe care le furnizezi pe blogul personal, spre exemplu. O bogatie de detalii pretioase pentru hoti pot fi obtinute si de aici. Prin urmare, daca ai un astfel de blog, asigura-te ca informatiile personale trecute fie sunt sumare, fie nu conduc – de pilda – la gasirea facila a raspunsului la intrebarile de verificare a identitatii la conturile de e-mail, bancar etc.

  • Nu pastra parole, coduri PIN in telefon sau laptop

Telefoanele, laptopurile, tabletele etc. pot fi furate cu relativa usurinta. De aceea, pentru a nu avea parte de si mai multe neplaceri, asigura-te ca, in eventualitatea in care asa ceva ti se intampla si tie, hotul nu va descoperi in interiorul gadgetului parole, coduri PIN, conturi bancare etc. Totodata, nu uita sa iti alegi intotdeauna parole dificile, complexe, care sa nu faca referire la vreun detaliu anume, usor de ghicit, din viata ta. Nu uita sa le si variezi: nu este deloc recomandat sa ai aceeasi parola la mai multe conturi.

  • Protejeaza-ti eficient calculatorul personal

Nu-i asa ca nici pe tine nu te prea intereseaza subiectul firewall-ului computerului personal? Daca nu cumva ai studii de specialitate, probabil ca subiectul te preocupa mult prea putin. Si totusi, afla ca este esential sa ai un astfel de “paravan de protectie” instalat, pentru a tine la distanta atacul hackerilor. Asigura-te ca iti updatezi frecvent protectia calculatorului, pentru a tine pasul cu evolutia tehnologiei, inclusiv cu cea utilizata de hackeri.

  • Atentie la documentele personale

Lansand la o parte lumea virtuala, furtul de identitate poate avea loc si intr-o maniera traditionala, prin intermediul actelor de identitate. Este important, asadar, sa nu iti tii buletinul si alte documente de acest tip in interiorul portofelului.

 

  • CUM NE PROTEJAM COPIII:

Ademenirea copiilor se referă la toate activităţile realizate de o persoană cu scopul de a se împrieteni şi stabili o legătură emoţională cu un minor. Scopul acestei „relaţii speciale” este acela de a îndepărta inhibiţiile copilului, în vederea unui abuz sexual sau a unei exploatări. Ademenirea copiilor se poate folosi pentru a atrage minorii în activităţi ilicite, precum prostituţia infantilă sau pornografia infantilă.

 

HĂRŢUIREA CIBERNETICĂ

 

Hărţuirea cibernetică se referă la utilizarea tehnologiei cu scopul de a vătăma, deranja, hărţui sau jena o altă persoană. Hărţuirea cibernetică se poate realiza practic prin orice mijloc, de la mesajele text şi vizuale răutăcioase trimise pe telefonul mobil, la postările agresive de pe bloguri şi reţelele de socializare, la e-mailuri şi chat sau chiar la website-uri maliţioase, create exclusiv în scopul intimidării unei persoane.

Hărţuirea cibernetică poate fi chiar mai nocivă decât formele uzuale de hărţuire, din mai multe puncte de vedere, întrucât există:

Posibilitatea de a invada, pe cale electronică, spaţiul personal şi domiciliul victimei.

Un public potenţial mai mare.

O viteză mai mare de răspândire a mesajelor sau imaginilor răutăcioase.

Dificultăţi în controlarea elementelor postate sau circulate pe cale electronică.

O percepţie de anonimitate asupra hărţuirii cibernetice, ca urmare a imposibilităţii asocierii unui chip, astfel încât copiii se pot implica în activităţi la care nici nu ar visa în realitate, fie ca făptaş, fie ca martor.

Comunicã-le copiilor tãi că este în regulă să-şi blocheze „prietenii” sau să se deconecteze de la website-ul respectiv dacă cineva sau ceva îi face să se simtă incomozi în mediul online. În principiu, ei deţin controlul, ei sunt cei care decid dacă blochează sau se deconectează, însă este bine ca ei să discute aceste probleme cu un adult pe care îl cunosc şi în care au încredere. Astfel, copiii şi tinerii vor avea convingerea că au acţionat într-un mod sigur şi pozitiv.

MENU
Translate »